
Kunstneren Torunn Myrann til minne
Mange venner og kolleger sørger over at mennesket og kunstneren Torunn Myrann er død. Våre tanker og medfølelse går til Kåre Virud og familien. I boken Sanger og Steiner fra 2003, som hun laget i samarbeid med Lars Saabye Christensen, skrev Torunn dette i etterordet:
Rett nedenfor gården jeg vokste opp på rant det en elv. Jeg pleide å gå ned dit hvor elva gjorde en sving, og på andre siden hadde det bygd seg opp et område med leire. Ofte dro jeg over dit for å gå barbeint og kjenne hvordan underlaget ga etter mens føttene mine sank ned i den glatte, våte leira. Neste gang jeg kom tilbake var alltid fotavtrykkene mine borte. Siden har jeg tenkt på at leira kan ha vært en fugl – eller et øye.
Torunn Myrann (født 1953) utdannet seg som keramiker ved kunsthøyskolen i Bergen, der hun ble uteksaminert i 1977. Hun etablerte eget atelier i Skien fra 1978 og har siden virket som kunstner med et bein i billedkunsten og et i kunsthåndverket. Torunn var interessert i den eldgamle japanske teknikken rakubrenning og bygget seg egen raku-ovn. I den skapte hun blant annet steingodstavler med tekster av Saabye Christensen og presset grensene for teknikkens og ovnens muligheter med verk i stor størrelse. Hennes keramikk ble glasert og brent i gassovnen på verkstedet hennes.
Torunn arbeidet med skulptur i ulike materialer og har gjennom hele sitt kunstnerskap vært opptatt av verdispørsmål, menneskeverd og rettferdighet. Ofte fant vi igjen, blant andre, fuglemotivet i et uttrykk som minner oss om ulykkene som skjer når mennesker, natur og dyr lider på grunn av et dårlig klima- og miljøvern. Gjennom kunsten viser hun oss ansvaret som vi mennesker har for hverandre og planeten vi bor på og som vi er helt avhengig av.
13. november klokka 12.00 åpner hennes separatutstilling Sinte fugler på Telemark kunstsenter. Torunn arbeidet helt til det siste med forberedelsene til utstillingen og katalogen. Sinte fugler er en serie skulpturer som hun med stor omsorg og unike håndverksmessige evner har utformet av funnede objekter, søppel og skrot. Temaet resonnerer internasjonalt med kunstnerskapet til for eksempel Chris Burden og hans pågående kunstprosjekt Midway: Message from the Gyre.
Torunn utførte en rekke utsmykkinger i private og offentlige rom, og viste sin kunst i kollektiv- og separatutstillinger i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Nederland og Tyskland. Hun foretok studiereiser i Europa, Mellom-Amerika, Egypt og Kina. Hun er innkjøpt i offentlige samlinger, blant annet av Norsk kulturråd, NRK Telemark, Oslo og Porsgrunn kommune, Skien Billedgalleri, Telemark fylkeskommune, Norges Bank og Norsk Hydro. Hun var aktiv som kunstnerisk konsulent (KORO) for en rekke prosjekter i offentlige rom, satt i offentlig oppnevnte innkjøps- og stipendkomiteer og i ulike tillitsverv i kunstnerorganisasjonene og på Telemark Kunstsenter. I 1978 var hun en av fire som etablerte Norske Kunsthåndverkeres regionlag, NK Telemark, som i dag er en del av NK Sør-Norge.

Torunn Myrann preget sine verk, formidlet sine budskap og brant dem ofte fysisk inn i leiren. Lars Saabye Christensens samspillende refreng, tekst og poesi går slik:
Gud er i beit
fugl er i bur
men jeg veit jeg skal være der
når lykken snur
På vegne av Telemark Kunstsenter, Billedkunstnerne i Telemark og Norske kunsthåndverkere Sør-Norge, Øystein Selmer.